An Entity of Type: software, from Named Graph: http://dbpedia.org, within Data Space: dbpedia.org

Bittern (pl. bitterns), or nigari, is the salt solution formed when halite (table salt) precipitates from seawater or brines. Bitterns contain magnesium, calcium, and potassium ions as well as chloride, sulfate, iodide, and other ions. Bittern is commonly formed in salt ponds where the evaporation of water prompts the precipitation of halite. These salt ponds can be part of a salt-producing industrial facility, or they can be used as a waste storage location for brines produced in desalination processes.

Property Value
dbo:abstract
  • Bittern (pl. bitterns), or nigari, is the salt solution formed when halite (table salt) precipitates from seawater or brines. Bitterns contain magnesium, calcium, and potassium ions as well as chloride, sulfate, iodide, and other ions. Bittern is commonly formed in salt ponds where the evaporation of water prompts the precipitation of halite. These salt ponds can be part of a salt-producing industrial facility, or they can be used as a waste storage location for brines produced in desalination processes. Bittern is a source of many useful salts. It is used as a natural source of Mg2+, and it can be used as a coagulant both in the production of tofu and in the treatment of industrial wastewater. (en)
  • Nigari (japanisch 苦汁 oder にがり) ist ein traditionell aus Meerwasser gewonnenes Gerinnungsmittel, das in der japanischen Küche vor allem bei der Tofu-Herstellung benötigt wird. Heutzutage verwendet die Tofu-Industrie allerdings meist statt Nigari gereinigtes (raffiniertes) Magnesiumchlorid (hygroskopisch), Calciumsulfat (Gips) oder Zitronensäure. Die Beschaffenheit des Tofus (Sojaquarks) variiert dementsprechend. (de)
  • 간수(-水) 또는 노수(滷水)는 습기가 찬 소금에서 저절로 녹아 흐르는 짜고 쓴 소금물이다. 고염(苦鹽), 노수(滷水), 염담수(鹽膽水)로도 부른다. 바닷물이나 고염수에서 암염이 침전할 때 형성되며, 마그네슘, 칼슘, 포타슘, 염화 이온, 황산염, 등 여러 가지 무기질을 함유한다. 두부를 만들 때 응고제로 쓰인다. (ko)
  • にがり(苦汁、滷汁)とは、海水からとれる塩化マグネシウムを主成分とする食品添加物。海水から塩を作る際にできる余剰なミネラル分を多く含む粉末または液体であり、主に伝統的製法において、豆乳を豆腐に変える凝固剤として使用される。 (ja)
  • Nigari (jap. 苦汁 dosł. „gorzki płyn, zupa, wywar, solanka”) – artykuł spożywczy, będący w prawie 95% chlorkiem magnezu (MgCl2·6H2O) z niewielką domieszką siarczanu magnezu i mikroelementów. Pierwotnie nazwą tą określano substancję, którą uzyskiwano podczas odsalania wody morskiej, po wykrystalizowaniu z niej chlorku sodu. Obecnie często jest poddawane dalszemu oczyszczaniu metodami chemicznymi (nigari rafinowane) lub uzyskiwane całkowicie syntetycznie. Nigari ma charakterystyczny słonogorzki smak. W Chinach nazywa się lushui (卤水). (pl)
  • Il nigari, (giapponese 苦 汁 o に が り) o bittern, è la soluzione salina che si forma quando l'halite (sale da cucina) precipita dall'acqua di mare o dalle salamoie, utilizzato principalmente nella cucina giapponese per la produzione del tofu. Il nigari contiene cloruro di magnesio (raffinato, igroscopico), solfato di calcio (gesso) o acido citrico e potassio, nonché cloruro, solfato, ioduro e altri ioni. Il nigari si forma comunemente negli stagni salati dove l'evaporazione dell'acqua provoca la precipitazione di salgemma. Queste saline possono essere parte di un impianto industriale per la produzione di sale oppure possono essere utilizzate come deposito di rifiuti per le salamoie prodotte nei processi di desalinizzazione. Il nigari è una fonte di molti sali utili. Viene utilizzato come fonte naturale di Mg2+ e può essere utilizzato come coagulante sia nella cucina giapponese per la produzione del tofu che nel trattamento delle acque reflue industriali. (it)
  • Nigari é essencialmente um composto de cloreto de magnésio, usado para coagular leite de soja e fazer tofu. Enquanto o cloreto de magnésio é normalmente comercializado na forma de um pó branco, o nigari apresenta-se muitas vezes em pequenos sacos, que contêm o composto dissolvido em água. É também usado como suplemento alimentar quando dissolvido em água, a fim de prevenir a deficiência de magnésio. (pt)
  • 盐卤,又称卤水、苦卤、卤碱,是将海水或盐湖水制盐后残留于盐池内的母液蒸发冷却后析出氯化镁结晶而形成的卤块。其主要成分为氯化镁、氯化钠、氯化钾、氯化钙、硫酸镁和溴化镁等。盐卤多被用來作為豆腐的凝固劑(尤其是中国北方地区),制成的豆腐硬度、弹性和韧性比较强,一般称为或,在中國廣東亦稱為或。 少量摄取盐卤(如食用豆腐)可以补充人体所需的矿物质,但过量摄取会导致中毒。盐卤对皮肤、粘膜有很强的刺激作用,对中枢神经系统有抑制作用,大量服用後会出现恶心呕吐、口干、胃痛、烧灼感、腹胀、腹泻、头晕、头痛,出皮疹等症状,严重者呼吸停止,出现休克,甚至造成死亡。曾有误服盐卤中毒的事件见诸报端;文艺作品中,著名樣板戲《白毛女》中的主角之一杨白劳就是飲鹽滷而自杀身亡的。 卤水还是一种工业原料,可提取锂、钾、铷、铯、镁、硼、溴等元素。 (zh)
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageID
  • 13464959 (xsd:integer)
dbo:wikiPageLength
  • 16000 (xsd:nonNegativeInteger)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 1111804091 (xsd:integer)
dbo:wikiPageWikiLink
dbp:wikiPageUsesTemplate
dcterms:subject
gold:hypernym
rdf:type
rdfs:comment
  • Nigari (japanisch 苦汁 oder にがり) ist ein traditionell aus Meerwasser gewonnenes Gerinnungsmittel, das in der japanischen Küche vor allem bei der Tofu-Herstellung benötigt wird. Heutzutage verwendet die Tofu-Industrie allerdings meist statt Nigari gereinigtes (raffiniertes) Magnesiumchlorid (hygroskopisch), Calciumsulfat (Gips) oder Zitronensäure. Die Beschaffenheit des Tofus (Sojaquarks) variiert dementsprechend. (de)
  • 간수(-水) 또는 노수(滷水)는 습기가 찬 소금에서 저절로 녹아 흐르는 짜고 쓴 소금물이다. 고염(苦鹽), 노수(滷水), 염담수(鹽膽水)로도 부른다. 바닷물이나 고염수에서 암염이 침전할 때 형성되며, 마그네슘, 칼슘, 포타슘, 염화 이온, 황산염, 등 여러 가지 무기질을 함유한다. 두부를 만들 때 응고제로 쓰인다. (ko)
  • にがり(苦汁、滷汁)とは、海水からとれる塩化マグネシウムを主成分とする食品添加物。海水から塩を作る際にできる余剰なミネラル分を多く含む粉末または液体であり、主に伝統的製法において、豆乳を豆腐に変える凝固剤として使用される。 (ja)
  • Nigari (jap. 苦汁 dosł. „gorzki płyn, zupa, wywar, solanka”) – artykuł spożywczy, będący w prawie 95% chlorkiem magnezu (MgCl2·6H2O) z niewielką domieszką siarczanu magnezu i mikroelementów. Pierwotnie nazwą tą określano substancję, którą uzyskiwano podczas odsalania wody morskiej, po wykrystalizowaniu z niej chlorku sodu. Obecnie często jest poddawane dalszemu oczyszczaniu metodami chemicznymi (nigari rafinowane) lub uzyskiwane całkowicie syntetycznie. Nigari ma charakterystyczny słonogorzki smak. W Chinach nazywa się lushui (卤水). (pl)
  • Nigari é essencialmente um composto de cloreto de magnésio, usado para coagular leite de soja e fazer tofu. Enquanto o cloreto de magnésio é normalmente comercializado na forma de um pó branco, o nigari apresenta-se muitas vezes em pequenos sacos, que contêm o composto dissolvido em água. É também usado como suplemento alimentar quando dissolvido em água, a fim de prevenir a deficiência de magnésio. (pt)
  • 盐卤,又称卤水、苦卤、卤碱,是将海水或盐湖水制盐后残留于盐池内的母液蒸发冷却后析出氯化镁结晶而形成的卤块。其主要成分为氯化镁、氯化钠、氯化钾、氯化钙、硫酸镁和溴化镁等。盐卤多被用來作為豆腐的凝固劑(尤其是中国北方地区),制成的豆腐硬度、弹性和韧性比较强,一般称为或,在中國廣東亦稱為或。 少量摄取盐卤(如食用豆腐)可以补充人体所需的矿物质,但过量摄取会导致中毒。盐卤对皮肤、粘膜有很强的刺激作用,对中枢神经系统有抑制作用,大量服用後会出现恶心呕吐、口干、胃痛、烧灼感、腹胀、腹泻、头晕、头痛,出皮疹等症状,严重者呼吸停止,出现休克,甚至造成死亡。曾有误服盐卤中毒的事件见诸报端;文艺作品中,著名樣板戲《白毛女》中的主角之一杨白劳就是飲鹽滷而自杀身亡的。 卤水还是一种工业原料,可提取锂、钾、铷、铯、镁、硼、溴等元素。 (zh)
  • Bittern (pl. bitterns), or nigari, is the salt solution formed when halite (table salt) precipitates from seawater or brines. Bitterns contain magnesium, calcium, and potassium ions as well as chloride, sulfate, iodide, and other ions. Bittern is commonly formed in salt ponds where the evaporation of water prompts the precipitation of halite. These salt ponds can be part of a salt-producing industrial facility, or they can be used as a waste storage location for brines produced in desalination processes. (en)
  • Il nigari, (giapponese 苦 汁 o に が り) o bittern, è la soluzione salina che si forma quando l'halite (sale da cucina) precipita dall'acqua di mare o dalle salamoie, utilizzato principalmente nella cucina giapponese per la produzione del tofu. Il nigari contiene cloruro di magnesio (raffinato, igroscopico), solfato di calcio (gesso) o acido citrico e potassio, nonché cloruro, solfato, ioduro e altri ioni. (it)
rdfs:label
  • Nigari (de)
  • Bittern (salt) (en)
  • Nigari (it)
  • にがり (ja)
  • 간수 (소금물) (ko)
  • Nigari (pl)
  • Nigari (pt)
  • 盐卤 (zh)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbo:wikiPageDisambiguates of
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbo:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of
Powered by OpenLink Virtuoso    This material is Open Knowledge     W3C Semantic Web Technology     This material is Open Knowledge    Valid XHTML + RDFa
This content was extracted from Wikipedia and is licensed under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License
  NODES
chat 1